Zdrowe śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego Warto zatem zadbać, by jeść śniadania, nawet gdy rano nie mamy czasu. W kilka minut można przygotować zdrowe i pożywne śniadanie, które zapewni nam energię.
Śniadanie powinno zawierać produkty, które dostarczą zarówno łatwo przyswajalnych węglowodanów , jak również węglowodanów dłużej trawionych. Należy także pamiętać, by w śniadaniu znalazły się produkty białkowe i tłuszczowe. Warto zwrócić uwagę, by śniadania były urozmaicone i zawierały produkty: zbożowe, produkty dostarczające białka zwierzęcego i roślinnego, dobrej jakości tłuszcze oraz warzywa lub owoce.
wybieraj pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe: żytnie, jęczmienne i owsiane , Musli najlepiej przygotowane samodzielnie, suszone owocowe, orzechy, migdały, które Dostarczają cennych dla zdrowia wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych i witamin !
Staraj się ograniczyć pieczywo pszenne, które dostarcza cukrów prostych.
Pamiętaj, że Produkty zbożowe to źródło węglowodanów złożonych, błonnika oraz witamin z grupy B ! do każdego śniadania włącz warzywa lub owoce ! Doskonałym wyborem na śniadanie są jaja : na miękko, na twardo, sadzone, możesz z nich przygotować : omlet, jajecznicę.
Najlepsza na śniadanie jest według mnie owsianka Płatki owsiane mają wiele właściwości. Dzięki cennym składnikom odżywczym wspomagają pracę jelit, obniżąją poziom cholesterolu, Ponadto są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.
Mój ulubiony przepis na owsiankę to : owsianka z duszonymi śliwkami z cynamonem, przypruszona kakao, z dodatkiem jogurtu naturalnego. zamiast śliwek możemy dodać : maliny, banany, gruszki, borówki, duszone jabłka .. koniecznie odrobinka miodu, garść orzechów, daktyli, tartych migdałów..