Porady dietetyczne
WSPIERAMY NASZĄ ODPORNOŚĆ NA WIOSNĘ ORAZ W OKRESIE JESIENNO-ZIMOWYM
Poniżej kilka prostych wskazówek, co zmienić w swoim codziennym planie żywienia, na co zwrócić uwagę w budowaniu naszego układu odpornościowego:
- Dzień warto zacząć od owsianki : płatki owsiane/żytnie/orkiszowe/gryczane z jogurtem naturalnym/kefirem/maślanką i dawką owoców suszonych lub świeżych ( banan, granat, maliny, borówki amerykańskie..)
- źródło białka: chude mięso (cielęcina, indyk, kurczak bio, królik)
- węglowodany złożone czerpiemy z takich zbóż jak: produkty z pełnego przemiału, ciemny makaron, grube kasze (gryczana, pęczak, jęczmienna), otręby owsiane, chleb na naturalnym zakwasie/ pełnoziarnisty
- niezbędne tłuszcze - kwas Omega-3 : ryby morskie, oleje roślinne: olej rzepakowy, lniany (do zimnych posiłków), z pestek dyni (do sałatek)
- warzywa sezonowe: karczochy, brokuły, marchew, papryka czerwona, dynia, burak, pietruszka, szpinak, pomidory, rzodkiewki, czerwona kapusta, czerwona cebula, kiszone ogórki, kiszona kapusta.
- źródło witaminy C: dzika róża, aronia, żurawina, czarny bez, kapusta kiszona
- słodkie źródła energii : miód: lipowy/ gryczany, gorzka czekolada