Jak wspierać naszą odporność ?
WSPIERAMY NASZĄ ODPORNOŚĆ
Poniżej kilka prostych wskazówek, co zmienić w swoim codziennym planie żywienia, na co zwrócić uwagę w budowaniu naszego układu odpornościowego:
-
Dzień warto zacząć od owsianki : płatki owsiane/żytnie/orkiszowe/gryczane z jogurtem naturalnym/kefirem/maślanką i dawką owoców suszonych lub świeżych ( banan, granat, maliny, borówki amerykańskie..)
-
źródło białka: chude mięso (cielęcina, indyk, kurczak bio, królik)
-
węglowodany złożone czerpiemy z takich zbóż jak: produkty z pełnego przemiału, ciemny makaron, grube kasze (gryczana, pęczak, jęczmienna), otręby owsiane, chleb na naturalnym zakwasie/ pełnoziarnisty
-
niezbędne tłuszcze - kwas Omega-3 : ryby morskie, oleje roślinne: olej rzepakowy, lniany (do zimnych posiłków), z pestek dyni (do sałatek)
-
warzywa sezonowe: karczochy, brokuły, marchew, papryka czerwona, dynia, burak, pietruszka, szpinak, pomidory, rzodkiewki, czerwona kapusta, czerwona cebula, kiszone ogórki, kiszona kapusta.
-
źródło witaminy C: dzika róża, aronia, żurawina, czarny bez, kapusta kiszona
- słodkie źródła energii : miód: lipowy/ gryczany, gorzka czekolada