Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Polityka Cookies

Wiatmy na stronie MyFitness.PL

Tel.: +48 600 414 602 Mail: monika@monikalefelic.pl
MyFitness.PL

MOICH KILKA KULINARNYCH ZDROWYCH INSPIRACJI NA ŚWIĘTA !

Fit desery są  nie tylko smaczne, ale także i zdrowe. Zawierają wartościowe składniki takie jak: płatki owsiane, otręby,  kakao, bakalie, ziarna, pełnowartościowa mąka. Dzięki niskiej zawartości cukru desery stają się także niskokaloryczne. Mogą z powodzeniem trafić na świąteczny stół ! Stanowią zbilansowaną wersję deserów.

Pieczone jabłka z bakaliami

Składniki:

  • 5-6 jabłek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g tartych migdałów lub płatki
  • 50 g rodzynek sułtańskich  
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu

Wykonanie
umyj jabłka, odkrój górną część – zrób coś na wzór „czapeczki”. Wydrąż owoce tak, by utworzyć okrągłe wgłębienie. Orzechy włoskie, rodzynki oraz migdały siekamy i mieszamy razem z cynamonem i kardamonem, zalewamy miodem tak, by suszone owoce skleiły się ze sobą. Następnie do środka wydrążonych owoców łyżką nakładamy powstałą masę i przykrywamy jabłka „czapeczką”. Tak przygotowane owoce układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni, na ok. 45 minut.


zdjęcie: href="https://www.freepik.com/photos/christmas">Christmas photo created by timolina 












WERSJA FIT - PIECZONE JABŁKA Z BAKALIAMI I PŁATKAMI OWSIANYMI :

Dodaj do bakalii – płatki owsiane ( zalej płatki gorącą wodą, pozostaw na 2-3 min i odsącz wodę ).

Czy wiesz, że … ?  Ziarno owsa zawiera dużo witaminy E, przeciwutleniacza zapobiegającego procesom starzenia i chroniącego przed nowotworami. Jest też bogatym źródłem witaminy B , która wpływa pozytywnie na pracę mózgu.

Możesz również dodać 1 łyżeczkę NASION CHIA

Zamiast miodu, możesz użyć SYROP KLONOWY

Czy wiesz, że …? Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś! Są  bogatym źródłem potasu  odpowiedzialnego za prawidłowe ciśnienie krwi, a także błonnika, który reguluje pracę jelit. 100 g chia w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na błonnik !

zdjęcie: https://www.freepik.com/premium-photo/baked-apple-with-nuts-honey-oat-flakes_6852282.htm















FIT SERNIK

Składniki na masę:

  • twaróg półtłusty (250 g)
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 2 duże jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego

Składniki na spód:

  • 100 g masła orzechowego
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g otrębów owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 30-40 g masła
  • 1 łyżeczka  cynamonu

Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotuj spód. Masło najlepiej wyciągnij trochę wcześniej, aby było bardziej miękkie. Do miski wsyp płatki owsiane ( wcześniej namoczone w wodzie)  i otręby, następnie dodaj do tego masło orzechowe, miód, cynamon i masło. Ugniataj, aż wszystkie składniki się połączą.

Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem, masę spodu rozłóż równomiernie na dnie. Wstaw do lodówki na około godzinę. W międzyczasie włóż do miski ser twarogowy rozdrobnij go. Następnie dodaj i połącz dokładnie wszystkie składniki. Gdy uzyskasz już gładką masę przelej ją do formy. Sernik piecz w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut.

Udekoruj sernik suszonymi owocami: żurawiną.

zdjęcie: https://www.freepik.com/premium-photo/christmas-cake-with-white-cheese-cream-decorated-with-cranberries-rosemary_10669144.htm#page=1&query=cheese%20cake&position=0











                                                                MARCHEWKOWE MUFFINKI KORZENNE

Składniki:

  • 3 lub 4 marchewki starte na tarce o dużych oczkach,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej / orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonych goździków,
  • pół szklanki mielonych migdałów lub orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka miodu gryczanego
Przygotowanie:
1. Połącz składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy, migdały. Dodaj startą marchewkę, jajka, olej, cukier.
2. Masę rozłóż do foremek i piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.

Czy wiecie, że orzechy nie zawierają cukrów prostych. Bogate są w zdrowe tłuszcze. W orzechach znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego obniżają poziom cholesterolu we krwi. Oprócz tego wielonienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na pracę mózgu i całego układu nerwowego !
Warto do wypieków dodawać orzechy i migdały !