MOICH KILKA KULINARNYCH ZDROWYCH INSPIRACJI NA ŚWIĘTA !
Fit desery są nie tylko smaczne, ale także i zdrowe. Zawierają wartościowe składniki takie jak: płatki owsiane, otręby, kakao, bakalie, ziarna, pełnowartościowa mąka. Dzięki niskiej zawartości cukru desery stają się także niskokaloryczne. Mogą z powodzeniem trafić na świąteczny stół ! Stanowią zbilansowaną wersję deserów.
Pieczone jabłka z bakaliami
Składniki:
- 5-6 jabłek
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g tartych migdałów lub płatki
- 50 g rodzynek sułtańskich
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
Wykonanie
umyj jabłka, odkrój górną część – zrób coś na wzór „czapeczki”. Wydrąż owoce tak, by utworzyć okrągłe wgłębienie. Orzechy włoskie, rodzynki oraz migdały siekamy i mieszamy razem z cynamonem i kardamonem, zalewamy miodem tak, by suszone owoce skleiły się ze sobą. Następnie do środka wydrążonych owoców łyżką nakładamy powstałą masę i przykrywamy jabłka „czapeczką”. Tak przygotowane owoce układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni, na ok. 45 minut.
zdjęcie: href="https://www.freepik.com/photos/christmas">Christmas photo created by timolina
WERSJA FIT - PIECZONE JABŁKA Z BAKALIAMI I PŁATKAMI OWSIANYMI :
Dodaj do bakalii – płatki owsiane ( zalej płatki gorącą wodą, pozostaw na 2-3 min i odsącz wodę ).
Czy wiesz, że … ? Ziarno owsa zawiera dużo witaminy E, przeciwutleniacza zapobiegającego procesom starzenia i chroniącego przed nowotworami. Jest też bogatym źródłem witaminy B , która wpływa pozytywnie na pracę mózgu.
Możesz również dodać 1 łyżeczkę NASION CHIA
Zamiast miodu, możesz użyć SYROP KLONOWY
Czy wiesz, że …? Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś! Są bogatym źródłem potasu odpowiedzialnego za prawidłowe ciśnienie krwi, a także błonnika, który reguluje pracę jelit. 100 g chia w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na błonnik !
zdjęcie: https://www.freepik.com/premium-photo/baked-apple-with-nuts-honey-oat-flakes_6852282.htm
FIT SERNIK
Składniki na masę:
- twaróg półtłusty (250 g)
- 1 budyń waniliowy (bez cukru)
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 2 duże jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
Składniki na spód:
- 100 g masła orzechowego
- 50 g płatków owsianych
- 50 g otrębów owsianych
- 1 łyżka miodu
- 30-40 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotuj spód. Masło najlepiej wyciągnij trochę wcześniej, aby było bardziej miękkie. Do miski wsyp płatki owsiane ( wcześniej namoczone w wodzie) i otręby, następnie dodaj do tego masło orzechowe, miód, cynamon i masło. Ugniataj, aż wszystkie składniki się połączą.
Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem, masę spodu rozłóż równomiernie na dnie. Wstaw do lodówki na około godzinę. W międzyczasie włóż do miski ser twarogowy rozdrobnij go. Następnie dodaj i połącz dokładnie wszystkie składniki. Gdy uzyskasz już gładką masę przelej ją do formy. Sernik piecz w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut.
Udekoruj sernik suszonymi owocami: żurawiną.
zdjęcie: https://www.freepik.com/premium-photo/christmas-cake-with-white-cheese-cream-decorated-with-cranberries-rosemary_10669144.htm#page=1&query=cheese%20cake&position=0
MARCHEWKOWE MUFFINKI KORZENNE
Składniki:
- 3 lub 4 marchewki starte na tarce o dużych oczkach,
- 1,5 szklanki mąki pszennej / orkiszowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonych goździków,
- pół szklanki mielonych migdałów lub orzechów włoskich
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżka miodu gryczanego
