Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Polityka Cookies

Wiatmy na stronie MyFitness.PL

Tel.: +48 600 414 602 Mail: monika@monikalefelic.pl
MyFitness.PL

Szukacie zdrowych inspiracji na święta? Chcecie zaskoczyć swoich bliskich nowymi,
smacznymi, ale przede wszystkim zdrowymi potrawami ?

Najwyższy czas na zaplanowanie listy zakupów i świątecznego menu !

Chciałabym pokazać Wam, że świąteczne wypieki mogą być nie tylko smaczne,
ale przede wszystkim zdrowe, pożywne, pełne wartości odżywczych i
zdrowych tłuszczów pochodzenia roślinnego !

Dla wszystkich. którzy szukają nowych pomysłów, ale także
dla tych, którzy zmagają się z nietolerancjami, alergiami, oraz
dla tych, którzy nie jedzą cukru, glutenu i nabiału - oto moje FIT INSPIRACJE !





Kutia z kaszy jaglanej

SKŁADNIKI:

  •  szklanka kaszy jaglanej
  •  20 daktyli
  •  1/2 szklanki migdałów
  •  1/2 szklanki moreli suszonych
  •  1/2 szklanki orzechów włoskich
  •  1/2 szklanki rodzynek
  •  100g maku
  •  szczypta cynamonu, kardamonu,
  •  3 - 4 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE :

  • ugotuj kaszę jaglaną do miękkości, w międzyczasie zalej mak wodą, namocz przez godzinę, następnie gotuj na małym ogniu również przez godzinę. Zalej wrzątkiem suszone owoce, namocz je w miseczce.
  • Zmiksuj orzechy i migdały lub posiekaj je bardzo drobno.
  • Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj miód i przyprawy korzenne.


Świąteczny chlebek bananowy z cynamonem i kardamonem



SKŁADNIKI :

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • szklanka mąki kokosowej lub migdałowej
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy korzenne : 1/2 łyżeczki cynamonu, kardamonu, mielonych goździków, gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia bezglutenowego

PRZYGOTOWANIE:  


  • Rozgnieć banany przy pomocy widelca, dodaj jajka, miód i mąkę. Całość zmiksuj. Dodaj przyprawy korzenne, olej rzepakowy i łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do połączenia się składników. Ciasto powinno być dosyć gęste
  • Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp.180 stopni przez około godzinę.

Piernik z dyni


SKŁADNIKI :

  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka maki ryżowej
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • pół łyżeczki przypraw korzennych: cynamon, kardamon, gałki muszkatołowej
  • łyżeczka sody oczyszczanej lub bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki tartych migdałów
  • szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE :

  • W dużej misce wymieszaj suche składniki razem z przyprawami korzennymi, dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj szpatułką, na koniec dodaj posiekane orzechy i tarte migdały.
  • Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posyp wierzch pozostałymi orzechami.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut
(zdjęcie: https://www.freepik.com/free-photo/flat-lay-christmas-cake-with-almonds-pine-cones_10525751.htm#page=2&query=christmas%20cakes&position=49&from_view=search&track=sph)
high-angle-arrangement-with-nuts-cinnamon
sweet-dates-clay-plate
top-view-delicious-cake-made-christmas-with-copy-space
top-view-banana-bun