.png)
smacznymi, ale przede wszystkim zdrowymi potrawami ?
Najwyższy czas na zaplanowanie listy zakupów i świątecznego menu !
Chciałabym pokazać Wam, że świąteczne wypieki mogą być nie tylko smaczne,
ale przede wszystkim zdrowe, pożywne, pełne wartości odżywczych i
zdrowych tłuszczów pochodzenia roślinnego !
Dla wszystkich. którzy szukają nowych pomysłów, ale także
dla tych, którzy zmagają się z nietolerancjami, alergiami, oraz
dla tych, którzy nie jedzą cukru, glutenu i nabiału - oto moje FIT INSPIRACJE !
Kutia z kaszy jaglanej
SKŁADNIKI:- szklanka kaszy jaglanej
- 20 daktyli
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki moreli suszonych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 100g maku
- szczypta cynamonu, kardamonu,
- 3 - 4 łyżki miodu
- ugotuj kaszę jaglaną do miękkości, w międzyczasie zalej mak wodą, namocz przez godzinę, następnie gotuj na małym ogniu również przez godzinę. Zalej wrzątkiem suszone owoce, namocz je w miseczce.
- Zmiksuj orzechy i migdały lub posiekaj je bardzo drobno.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj miód i przyprawy korzenne.
Świąteczny chlebek bananowy z cynamonem i kardamonem

- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- szklanka mąki kokosowej lub migdałowej
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy korzenne : 1/2 łyżeczki cynamonu, kardamonu, mielonych goździków, gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia bezglutenowego
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgnieć banany przy pomocy widelca, dodaj jajka, miód i mąkę. Całość zmiksuj. Dodaj przyprawy korzenne, olej rzepakowy i łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do połączenia się składników. Ciasto powinno być dosyć gęste
- Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp.180 stopni przez około godzinę.
Piernik z dyni

SKŁADNIKI :
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka maki ryżowej
- 3/4 szklanki cukru kokosowego
- pół łyżeczki przypraw korzennych: cynamon, kardamon, gałki muszkatołowej
- łyżeczka sody oczyszczanej lub bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki tartych migdałów
- szklanka puree z dyni
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- W dużej misce wymieszaj suche składniki razem z przyprawami korzennymi, dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj szpatułką, na koniec dodaj posiekane orzechy i tarte migdały.
- Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posyp wierzch pozostałymi orzechami.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut