W okresie jesiennym, a więc okresie obniżonej odporności, warto sięgnąć po domowe sposoby na wzmocnienie odporności ! Herbata z miodem i cytryną, z cynamonem, imbirem w okresie jesienno-zimowych zachorowań jest niezastąpiona, gdyż rozgrzewa całe ciało i działa przeciwzapalnie ! wzmacnia naszą odporność i zwalcza infekcje wirusowe !
Jesienią dni stają się krótsze, jest mniej światła słonecznego, czasami robi się ponuro i szaro - wpływa to obniżenie nastroju ! Aby nie dać się jesiennej chandrze, sięgnij po zioła : dziurawiec, pokrzywa - świetnie wpływają na poprawę nastroju i zmniejszają poziom stresu i zmęczenia !
Oto moje propozycje :
właściwości prozdrowotne :
Jesienią dni stają się krótsze, jest mniej światła słonecznego, czasami robi się ponuro i szaro - wpływa to obniżenie nastroju ! Aby nie dać się jesiennej chandrze, sięgnij po zioła : dziurawiec, pokrzywa - świetnie wpływają na poprawę nastroju i zmniejszają poziom stresu i zmęczenia !
Oto moje propozycje :
- herbata z miodem i cynamonem
- herbata z syropem z pigwy
- herbata z dziurawca
- herbata z tymianku
właściwości prozdrowotne :
- wzmacniają organizm w okresach obniżonej odporności sezonowej
- wspierają odporność
- pomagają szybciej zwalczyć przeziębienie, grypę, infekcje układu oddechowego
- łagodzą kaszel
- pomagają lepiej znieść zmęczenie związane z jesiennym przesileniem
- wspierają pracę wątroby
- usprawniają działanie przewodu pokarmowego
- dodają energii, pomagają pozbyć się uczucia znużenia
- zmniejszają apetyt na cukier
- Herbata z miodem i cynamonem - do herbaty dodajemy 1 łyżkę miodu i pół łyżeczki cynamonu, a potem mieszamy dotąd dopóki miód się nie rozpuści, herbata musi być jednak przestudzona, bo w wysokiej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości.
- Herbata z syropem z pigwy - przygotuj syrop z pigwy: umyj owoce pigwy, pokrój na części, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w kostkę, ułóż w dużym słoiku warstwami, każdą warstwę przesypując warstwą cukru dotąd, aż słoik się wypełni. Odstaw na dwa-trzy dni, po tym czasie sok będzie gotowy. Sok z pigwy od lat jest cenionym dodatkiem do herbaty - oprócz tego jest jest źródłem witaminy C oraz ważnych dla zdrowia substancji: wapń, potas, magnez..
- Herbata z dziurawca - łyżkę ziela wystarczy wsypać do filiżanki, zalać gorącą (ale nie wrzącą) wodą i poczekać kwadrans, aż się zaparzy, a następnie przecedzić. Herbata z dziurawca jest doskonała na dolegliwości trawienne, posiada właściwości przeciwzapalne oraz łagodzi stan napięcia i niepokoju - pomaga przy sezonowym obniżeniu nastroju! więc jeśli zależy ci na jej działaniu uspokajającym, warto ją pić wieczorem,
- Herbata z tymianku - pół łyżki ziela tymianku wystarczy zalać szklanką wrzątku, a gdy lekko przestygnie, przecedzić. Można do smaku dodać łyżeczkę miodu i sok wyciśnięty z połowy cytryny.