Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Polityka Cookies

Wiatmy na stronie MyFitness.PL

Tel.: +48 600 414 602 Mail: monika@monikalefelic.pl
MyFitness.PL

Dieta wzmacniająca odpornosć

DIETA WZMACNIAJĄCA ODPORNOŚĆ

  1. Zadbaj o codzienną dawkę witaminy C - musisz codziennie jeść to, co jest jej dobrym źródłem. Przeciętny człowiek potrzebuje dziennie ok. 70 mg tej witaminy, ale w okresie jesienno-zimowym można tę dawkę nawet podwoić. Taką ilość dostarczy: 10 dag czarnej porzeczki świeżej lub mrożonej, 30 dag kiwi, 30 dag cytryn, 45 dag mandarynek, 10 dag papryki czerwonej, 15 dag jarmużu lub 7 dag natki pietruszki.
  2. Żelazo – znajdziesz je w chudym mięsie wołowym, drobiu (indyk), tłustych rybach, i w jajkach (w żółtku). Pierwiastek ten jest również w roślinach strączkowych, zielonych warzywach : brokuły, papryka, szpinak, natka pietruszki, oraz suszonych figach czy nasionach sezamu.
  3. Dla wzmocnienia odporności ważne są jeszcze dwa inne pierwiastki: cynk i miedź. Dzięki nim powstaje więcej białych krwinek (komórek odpornościowych) i są one sprawniejsze. Miedź i cynk najdziesz w rybach i owocach morza, wątróbce cielęcej, roślinach strączkowych, pestkach dyni, jajkach i soi.
  4. Potrzeba także witaminy A i witamin z grupy B. Witaminę A znajdziesz w: papryce, pomidorach, kapuście, marchwi, brokułach i morelach (także suszonych). Jej bogatym źródłem są też produkty mleczne i wątroba. Witamin z grupy B dostarczy ci: fasola, kiełki, pestki i orzechy. Znajdziesz je też w rybach, nabiale, drobiu, wołowinie.
  5. Między posiłkami trzeba pić dużo wody. Najlepsza jest mineralna z wapniem, magnezem, cynkiem. Po pierwsze rozpuszcza szkodliwe produkty przemiany materii i pomaga je usunąć. Po drugie nawilża tkanki, które sprawniej działają. Po trzecie dostarcza pierwiastków ważnych dla układu obronnego.
  6. Wprowadź na stałe do diety produkty probiotyczne, czyli takie, które zawierają żywe kultury takich samych bakterii jak te obecne w jelitach człowieka. Znajdziesz je: w jogurtach, kefirach, ale też kiszonych ogórkach i kapuście. W sezonie jesienno-zimowym pij codziennie 1/2 litra fermentowanego napoju mlecznego (sprawdź, czy zawiera probiotyki) i jedz surówki z kiszonych warzyw.

 Foto: <a href="https://www.freepik.com/photos/food">Food photo created by pvproductions - www.freepik.com</a>

fresh-ripe-organic-broccoli-salad